Kávé-kisokos

2021.05.26.

A 10 legismertebb kávéital receptje, melynek elkészítéséhez a kézműves pörkölésű kávéink közül most a STROMBOLI-t ajánljuk.

1, ESPRESSO

Elsőként jöjjön az olasz "alapkávé", a kis fekete, minden további kávéspecialitás alapja és kiindulópontja.

Sötét, olasz pörkölésű, finomra őrölt babkávéból készült 25-30 ml sűrű, krémes kávé.

A jó eszpresszót krémes, vöröses-mogyoróbarna és cirmos hab az ún. "crema" koronázza.

2, RISTRETTO

Ami nem más, mint az eszpresszó erősebb változata,
amely a szokásos 30-35 milliliteres mennyiségnél rövidebb (20-25 milliliter).

Ez egyrészt a víz mennyiségének változtatásával, de leginkább a darálási finomság növelésével készíthető el.

Színe ennek köszönhetően feketébb, íze markánsabb, állaga pedig sűrűbb, mint az epressóé.

A ristretto tehát nem más, mint a kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve.

3, DOPPIO

Azaz a dupla kávé, méghozzá kétszeresen is: a felhasznált kávé és a vízmennyiség is pont kétszer annyi, mint az alap-eszpresszónál.

Tehát nem más, mint két eszpresszó egy csészében, azok számára, akinek egy kevés hogy beinduljon a nap.

4, CAPPUCCINO

Az espresso mellett ez a legismertebb olasz kávé-variáció, amit az alábbi összetevők alkotnak:

  • 1/3 espresso,
  • 1/3 forró tej,
  • 1/3 tejhab, esetleg kakaópor a tetejére.

Annyiban tér el a normál tejeskávétól, hogy koffeintartalma kevesebb, és több tejjel készítik, illetve speciális cappuccino-csészékben szolgálják fel.

Tehát a cappuccino nem más, mint egy krémes eszpresszó, habosított tej és tejhab egyenlő arányú arányú elegye.

Elnevezését a kapucinus szerzetesek öltözéke - sötétbarna csuha fehér csuklyával - ihlette.

5, ESPRESSO MACCHIATO

Ez tulajdonképpen egy rendes adag espresso, kevés tejhabbal a tetején.

Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, más az ízhatás - az espresso macchiato erőteljesebb és koncentráltabb.

Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák.

6, LATTE MACCHIATO

Olaszul foltos tejet jelent, mert az elkészítés során a pohárba előbb lágyan gőzölt, habosított tejet öntenek, majd pár perces várakozás után lassan belecsorgatnak egy adag eszpresszót.

Ezzel réteges ital születik: alul forró tej, felette espresso, majd a lágy tejhab.

Lényegében eszpresszó kb. 2,5 dl meleg habosított tejjel és tejhabbal a tetején
Általában magas falú üvegpohárba töltik, így szépen látszanak az elkülönülő rétegek.

7, CAFÉ LATTE

Azaz tejeskávé, egy igazi klasszikus.

Lényege: sok gőzölt tej (2/3 rész) és kevés espresso (1/3), a tetejére pedig krémes tejhabot csurgatnak.

A latte machiatóval ellentétben ez egy homogén ital, amiben a tej összekeveredik a kávéval, és kellemes bézs színt kap, pont olyan, mint amilyennek egy tejeskávénak lennie kell.

8, FLAT WHITE

Az utóbbi időben lett divatos ez a kávéital, ami általában cappucino csészében készül, és egy Espresso-ból, és finom, habosított tejből áll. (1/3 rész espresso vagy dupla ristretto és 2/3 rész mikrohab).

Miközben a Cappucino készítése során a felforrósodott tej sok levegővel lesz tele, addig a Flat White esetében a levegőtartalom csak minimális, aminek következtében tej majdnem folyékony marad.

Ezentúl a Flat White-nak csak vékony habrétege van, nem olyan tejsapkája, mint a Cappuccino-nak.

9, ESPRESSO LUNGO

Más néven hosszú kávé, vagyis a szokásos mennyiségnél több vízzel készül, és az őrlést is valamivel durvábbra veszik.

A kávé így hígabbá válik, íze viszont kevésbé intenzív.

Espresso-csészében érzi jól magát, hiszen az espressóval megegyező kávémennyiséget tartalmaz, azonban a csészét szinte színültig megtölti.

Tehát nem más, mint egy kicsit hosszabbra (kb. kétszeres mennyiségű vízzel) főzött eszpresszó, kb. 50 ml (egy jól elkészített eszpresszó kb. 25-30 ml).

Francia megfelelője a café allongé, míg németül Verlangerter.

10, AMERICANO

Az amerikaiak kedvence, a “gyenge kávé", ami a hosszú kávénak egy változata.

Az espressót felöntik körülbelül fél deciliternyi forró vízzel, ami valamennyire így is megőrzi az eredeti ízét.

A fő különbség az espresso lungóhoz, vagyis a hosszú kávéhoz képest, hogy az americanóbban fele-fele arányban van a kávé és a víz, előbbinél pedig az arány 1/3 és 2/3, a víz javára.

Általában nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szolgálják fel.

Azok számára ajánlott tehát, akik kicsit "hígabban" szeretik az eszpresszót.

Az eszpresszó erőteljességét a megfelelő mennyiségű forró víz hozzáadásával tompítjuk.

Persze nem célszerű túl sok vizet hozzáadni, hiszen elveszik a kávék jellegzetes íze.


Ha tesztelni szeretnéd kézműves pörkölésű kávéinkat, válaszd az alábbi kedvezményes csomagunkat, amiben a három kézműves pörkölésű, eltérő Arabica-Robusta aránnyal készült blend ( 3 x 1 kg) mellé kávékrémesítőt (1 kg), egyadagos cukrot (500 x 4g), és 500 db környezetbarát keverőpálcát is adunk, mindezt díjmentes szállítással egészítjük ki.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: