A 10 legismertebb kávéital receptje, melynek elkészítéséhez a kézműves pörkölésű kávéink közül most a STROMBOLI-t ajánljuk.
1, ESPRESSO
Elsőként jöjjön az olasz "alapkávé", a kis fekete, minden további kávéspecialitás alapja és kiindulópontja.
Sötét, olasz pörkölésű, finomra őrölt babkávéból készült 25-30 ml sűrű, krémes kávé.
A jó eszpresszót krémes, vöröses-mogyoróbarna és cirmos hab az ún. "crema" koronázza.
2, RISTRETTO
Ami nem más, mint az eszpresszó erősebb változata,
amely a szokásos 30-35 milliliteres mennyiségnél rövidebb (20-25 milliliter).
Ez egyrészt a víz mennyiségének változtatásával, de leginkább a darálási finomság növelésével készíthető el.
Színe ennek köszönhetően feketébb, íze markánsabb, állaga pedig sűrűbb, mint az epressóé.
A ristretto tehát nem más, mint a kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve.
3, DOPPIO
Azaz a dupla kávé, méghozzá kétszeresen is: a felhasznált kávé és a vízmennyiség is pont kétszer annyi, mint az alap-eszpresszónál.
Tehát nem más, mint két eszpresszó egy csészében, azok számára, akinek egy kevés hogy beinduljon a nap.
4, CAPPUCCINO
Az espresso mellett ez a legismertebb olasz kávé-variáció, amit az alábbi összetevők alkotnak:
Annyiban tér el a normál tejeskávétól, hogy koffeintartalma kevesebb, és több tejjel készítik, illetve speciális cappuccino-csészékben szolgálják fel.
Tehát a cappuccino nem más, mint egy krémes eszpresszó, habosított tej és tejhab egyenlő arányú arányú elegye.
Elnevezését a kapucinus szerzetesek öltözéke - sötétbarna csuha fehér csuklyával - ihlette.
5, ESPRESSO MACCHIATO
Ez tulajdonképpen egy rendes adag espresso, kevés tejhabbal a tetején.
Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, más az ízhatás - az espresso macchiato erőteljesebb és koncentráltabb.
Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák.
6, LATTE MACCHIATO
Olaszul foltos tejet jelent, mert az elkészítés során a pohárba előbb lágyan gőzölt, habosított tejet öntenek, majd pár perces várakozás után lassan belecsorgatnak egy adag eszpresszót.
Ezzel réteges ital születik: alul forró tej, felette espresso, majd a lágy tejhab.
Lényegében eszpresszó kb. 2,5 dl meleg habosított tejjel és tejhabbal a tetején
Általában magas falú üvegpohárba töltik, így szépen látszanak az elkülönülő rétegek.
7, CAFÉ LATTE
Azaz tejeskávé, egy igazi klasszikus.
Lényege: sok gőzölt tej (2/3 rész) és kevés espresso (1/3), a tetejére pedig krémes tejhabot csurgatnak.
A latte machiatóval ellentétben ez egy homogén ital, amiben a tej összekeveredik a kávéval, és kellemes bézs színt kap, pont olyan, mint amilyennek egy tejeskávénak lennie kell.
8, FLAT WHITE
Az utóbbi időben lett divatos ez a kávéital, ami általában cappucino csészében készül, és egy Espresso-ból, és finom, habosított tejből áll. (1/3 rész espresso vagy dupla ristretto és 2/3 rész mikrohab).
Miközben a Cappucino készítése során a felforrósodott tej sok levegővel lesz tele, addig a Flat White esetében a levegőtartalom csak minimális, aminek következtében tej majdnem folyékony marad.
Ezentúl a Flat White-nak csak vékony habrétege van, nem olyan tejsapkája, mint a Cappuccino-nak.
9, ESPRESSO LUNGO
Más néven hosszú kávé, vagyis a szokásos mennyiségnél több vízzel készül, és az őrlést is valamivel durvábbra veszik.
A kávé így hígabbá válik, íze viszont kevésbé intenzív.
Espresso-csészében érzi jól magát, hiszen az espressóval megegyező kávémennyiséget tartalmaz, azonban a csészét szinte színültig megtölti.
Tehát nem más, mint egy kicsit hosszabbra (kb. kétszeres mennyiségű vízzel) főzött eszpresszó, kb. 50 ml (egy jól elkészített eszpresszó kb. 25-30 ml).
Francia megfelelője a café allongé, míg németül Verlangerter.
10, AMERICANO
Az amerikaiak kedvence, a “gyenge kávé", ami a hosszú kávénak egy változata.
Az espressót felöntik körülbelül fél deciliternyi forró vízzel, ami valamennyire így is megőrzi az eredeti ízét.
A fő különbség az espresso lungóhoz, vagyis a hosszú kávéhoz képest, hogy az americanóbban fele-fele arányban van a kávé és a víz, előbbinél pedig az arány 1/3 és 2/3, a víz javára.
Általában nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szolgálják fel.
Azok számára ajánlott tehát, akik kicsit "hígabban" szeretik az eszpresszót.
Az eszpresszó erőteljességét a megfelelő mennyiségű forró víz hozzáadásával tompítjuk.
Persze nem célszerű túl sok vizet hozzáadni, hiszen elveszik a kávék jellegzetes íze.
Ha tesztelni szeretnéd kézműves pörkölésű kávéinkat, válaszd az alábbi kedvezményes csomagunkat, amiben a három kézműves pörkölésű, eltérő Arabica-Robusta aránnyal készült blend ( 3 x 1 kg) mellé kávékrémesítőt (1 kg), egyadagos cukrot (500 x 4g), és 500 db környezetbarát keverőpálcát is adunk, mindezt díjmentes szállítással egészítjük ki.